Osteochondritis dissecans (OCD)

O.C.D is een pleksgewijze ontsteking van het kraakbeen (chondritis) en het eronder gelegen bot (ostitis) waardoor een losliggend (dissecans) stuk kraakbeen ter grootte van een cent ontstaat (osteo-chondritis-dissecans).

OPERATIE MET SPECTACULAIR RESULTAATDe losliggende kraakbeenflap (zie röntgenfoto) bevindt zich op de achtervlakte van de kop van het opperarmbeen. Omdat het kraakbeen los ligt van het bot kan het geen botweefsel vormen en ter plaatse niet bijdragen aan de groei van het onderliggende bot. Deze afplatting (een soort krater) is op de röntgenfoto zichtbaar.

Diagnose

Het buigen van het schoudergewricht is erg pijnlijk. Het defecte stuk kraakbeen/bot dat achter op de glijvlakte van de kop van het opperarmbeen ligt schuift dan het gewricht binnen. De röntgenfoto bevestigt de diagnose.

Behandeling

kraakbeenflapOperatief verwijderen van losse kraakbeenflap (zie afbeelding) en aangetast onderliggend botweefsel. De benadering van het schoudergewricht vindt plaats door een snede tussen de spiergroepen door. Dit is operatief een zeer vriendelijke manier doordat geen enkel weefsel wordt beschadigd en de hond snel kan revalideren.

Prognose na de operatie

Zeer goedVier weken na OK is de ronding van de gewrichtskop al fraai te zien. Daaronder is al herstel van het verwijderde ‘zieke’ bot zichtbaar. Vroegtijdige diagnose en operatie is van groot belang voor volledig herstel. Te laat of niet verwijderen van O.C.D zal leiden tot artrose en aanleiding kunnen zijn tot blijvende kreupelheid of opvlammende ontsteking van het schoudergewricht of tendinitis van de bicepspees.

volgende volgende

Wilt u weten hoe we uw huisdier kunnen helpen?

Neem contact met ons op via onderstaande manieren

telefoonnummer +31 30 200 68 90 email kreupelheid@dijkshoorn.com verstuur formulier Verstuur formulier