header image

Heupdysplasie-onderzoek

Wanneer een HD-onderzoek

  • Op verzoek van een eigenaar die vermoedt dat zijn/haar dier last heeft van de heupen en waarbij de dierenarts inderdaad heeft vastgesteld dat dit waarschijnlijk is.
  • Op verzoek van de fokker of rasvereniging.
    Bij bepaalde rassen bestaat erfelijke aanleg voor de ontwikkeling van heupdysplasie. Bij deze rassen is het verstandig om voor het fokken de ouderdieren te screenen op deze afwijking.
  • Voor second opinion.
Heupdysplasie-onderzoek Heupdysplasie-onderzoek2 Heupdysplasie-onderzoek-3

Onze werkwijze

De identiteit van de hond wordt vastgesteld op basis van van het chipnummer. Het maken van de foto’s gebeurt over het algemeen zonder sedatie tenzij de hond erg weerbarstig is. De hond wordt op zijn rug in een speciaal hiervoor gemaakte bak gelegd en gepositioneerd, waarna de foto gemaakt kan worden. De foto wordt direct ontwikkeld en eventueel nogmaals gemaakt indien de heupen er niet helemaal optimaal opstaan. Zie ook Röntgentechniek bij heupfoto’s’.

Foto's van dezelfde hond maar een betere techniek gebruikt!

Player - Heupdysplasie-1  Player - Heupdysplasie-2 

Screening

Bij een aantal rassen is het verplicht om de dieren te onderzoeken op heupdysplasie voordat er mee gefokt mag worden. Op verzoek van de eigenaar sturen wij de foto met de benodigde formulieren op naar de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Amsterdam voor de officiële beoordeling. Bij de rassen die niet ingeschreven staan bij de Raad van Beheer, zoals onder andere de boerboel, worden van de gemaakte röntgenfoto’s een eigen (objectieve) beoordeling gegeven en een certificaat verstrekt volgens FCI normen. Het is mogelijk om de foto’s teruggestuurd te krijgen na de beoordeling. Hiervoor worden wel de extra gemaakte kosten bij de eigenaar in rekening gebracht. Wilt u van deze regeling gebruik maken, meldt u dat dan bij het maken van de foto’s.

Officiële erkenning

Het heupdysplasieonderzoek zoals wij dat uitvoeren in onze kliniek wordt officieel erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied te Amsterdam en de W. K. Hirschfeld Stichting. De resultaten van de test worden vastgelegd in een officieel onderzoeksrapport “Heupdysplasie”. Op onze kliniek worden jaarlijks bij meer dan 500 honden röntgenfoto's genomen voor officieel HD onderzoek. Aan dit onderzoek worden hoge eisen gesteld voor wat betreft de positie van de hond en de kwaliteit van de röntgenopname. Volgens afspraak tussen de W.K. Hirschfeld Stichting en de dierenartsen moeten kwalitatief onvoldoende röntgenopnamen (zonder kosten voor de eigenaar) worden overgemaakt. Dit komt bij door ons vervaardigde röntgenopnamen minder dan één % op jaarbasis voor!

Afspraak maken voor HD-onderzoek

We zijn telefonisch bereikbaar voor het maken van een afspraak. Het is voor de screening ook mogelijk om met meerdere honden tegelijk te komen. Neem voor uw bezoek de documenten van uw hond mee. Voor officiële HD-onderzoeken die naar de Raad van Beheer moeten gelden bepaalde voorwaarden:

  • De hond dient de minimale leeftijd hebben (die vaststaat voor het betreffende ras),
  • De hond moet ingeschreven staan in het Nederlandse Hondenstamboek.
  • De hond dient gechipt te zijn.
Neem voor uw afspraak ook stamboom- en registratiebewijs mee van de Raad van Beheer.

Pre-screening en minimale leeftijd

Een röntgenfoto van een jonge pup geeft weinig informatie over de exacte aansluiting van de kop in de kom. Wel kan het informatie geven over grove afwijkingen, botbreuken en ontwrichtingen. Pas als al het kraakbeen dat zal verbenen ook daadwerkelijk verbeend is, kan bepaald worden of het grootste deel van de kop binnen de kom ligt. Ondanks dat de röntgenopname bij jonge honden geen uitsluitsel geeft, is een pre-screening wel mogelijk door middel van aanvullend lichamelijk onderzoek. Via lichamelijk onderzoek kan getest worden of de heup uit de kom te bewegen is. Hierbij wordt gelet op wanneer dit optreedt (wanneer gaat de kop uit de kom en wanneer er weer in). Het aantal graden geeft hierbij de mate van losheid weer. Als daarbij een krakende sensatie wordt gevoeld, geeft dit een indicatie over de kraakbenige bekleding van het gewricht. Op een röntgenfoto kan beoordeeld worden of er geen andere aandoeningen aanwezig zijn.
 
Voor alle rassen geldt dus dat ze ouder dan twaalf maanden moeten zijn voordat het officiële heupdysplasieonderzoek uitgevoerd mag worden. Dit geldt echter niet voor de volgende rassen die minimaal achttien maanden oud moeten zijn; Bordeauxdog, Bull Mastiff, Berghond van de Marennen, Duitse Dog, Landseer, Leonberger, Mastiff, Mastino Napoletano, Newfoundlander, Pyrenese Berghond en Sint Bernhard.

volgende volgende

Wilt u weten hoe we uw huisdier kunnen helpen?

Neem contact met ons op via onderstaande manieren

telefoonnummer +31 30 200 68 90 email kreupelheid@dijkshoorn.com verstuur formulier Verstuur formulier