header image

Halshernia

Succesvol operatief ingrijpen bij teckel Lady Dimple met extreme pijn en totale verlamming aan voor- en achterpoten als aanvulling op het tekort schieten van medicamenteuze behandeling. Operatie van de halshernia was een technisch hoogstandje door de benadering van de hernia via de bovenzijde hals (dorsale benadering, hemilaminectomie). Deze operatieve benadering is ingewikkeld maar biedt een ongelofelijk voordeel en een super resultaat.

Daar de klachten zeer ernstig waren en ondanks sterke medicamenteuze behandeling de verlammingsverschijnselen toenamen, zijn direct aanvullende röntgenfoto’s met contrastvloeistaf (myelogram) gemaakt. Dit geeft de exacte plaats van de hernia en de exacte plaats voor operatie aan.

Halshernia 1 Halshernia 2
Duidelijk vernauwde tussenwervelruimte (zie pijl) tussen vierde en vijfde halswervel. Boven de tws wordt het ruggenmerg afgekneld hetgeen zichtbaar is doordat de contrastkolom die rondom ruggenmerg omhoog gedrukt wordt. Ook is het tws-materiaal zichtbaar tussen de contrastkolom en onderzijde van het ruggenmergkanaal (zie pijl).

Operatie Halshernia

Operatie Halshernia

Lady Dimple ligt in buikligging en hals is aan de bovenzijde geschoren. Nadeel van deze benadering is dat het uiteindelijke werkterrein erg in de diepte ligt. Voordeel is het exact en compleet verwijderen van de totale hoeveelheid tws-materiaal wat op dat moment op het ruggenmerg drukt. Minder kans op complicaties zoals bloedingen. Uiteraard is veel vaardigheid in neurochirurgie vereist.

Operatie Halshernia 2

In de diepte wordt een aanvang gemaakt om de zijkant van het wervelkanaal weg te frezen met een fijne freesboor.
Operatie Halshernia 3 Operatie Halshernia 4

Zijkant van het wervelkanaal is weg gefreesd en onder het ruggenmerg (witte streng) is een flinke hoeveelheid drabbig verkalkt tussenwervelschijfmateriaal te zien (aangewezen door haakje en tangetje naast uittredende zenuwwortel tak.

Operatie Halshernia 5 Hierop een haakje met een deel van het verwijderde materiaal.

De operatie is succesvol verlopen. Zonder schade aan het ruggenmerg toe te brengen en zonder bloedingen is al het herniamateriaal (wat het ruggenmerg in de knel drukte) verwijderd. De kans op snel herstel is zeer groot.

De gelukkige eigenaresse Els Kooiman met haar twee jaar oude teckel “Lady Dimple” die vijf dagen na de operatie weer lopend en zonder pijn naar huis mocht. Lady Dimple 1
Lady Dimple 2 De nieuwe neurochirurgische operatieve benadering (dorsaal/bovenzijde hals) van een halshernia bij de hond door dierenarts Nico Dijkshoorn was een groot succes.

volgende volgende

Wilt u weten hoe we uw huisdier kunnen helpen?

Neem contact met ons op via onderstaande manieren

telefoonnummer +31 30 200 68 90 email kreupelheid@dijkshoorn.com verstuur formulier Verstuur formulier