Heupdysplasie

Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht en komt zeer vaak voor in verschillende gradaties, variërend van een slechte aansluiting van heupkop/heupkom tot en met ernstige artrose.

Heupdysplasie

Oorzaak

Erfelijk, edoch milieufactoren als voeding, overgewicht, excessieve beweging tijdens de groeifase kunnen bevorderlijk zijn voor het tot uiting komen van HD.

Diagnose

Naast een goed klinisch onderzoek is een correct uitgevoerd röntgenonderzoek met exacte diagnose noodzakelijk voor een juist behandelplan:  

afwijking van het heupgewrichtEen scheef liggend bekken en niet goed ingedraaide koppen onder verdoving leiden tot slechte röntgenresultaten en een fout behandelplan,
zie Rontgentechniek.

 

 

 

Behandeling

De behandeling van HD is afgestemd op de ernst ervan.

 • Conservatieve behandeling
  Rechtlijnige beweging en spierbevorderende injecties, mogelijk gecombineerd met ontstekingsremmers en pijnstillers.
 • Standcorrectie (Pectineus myectomie)
  Standcorrectie van de achterbenen middels het verwijderen van een spier (musculus pectineus) aan de binnenzijde van het achterbeen is onze favoriete methode.
  • Met onze methode wordt de spier (musculus pectineus) niet doorgesneden en in zijn totaliteit verwijderd vanaf het bekken tot aan de knie. Door de verbeterde stand drukken de krachten nu de heupkop dieper de kom in, waardoor het heupgewricht beter functioneert en er minder/niet meer pijnlijk is. De hond loopt beter, krijgt een betere bespiering en het geheel zal een positief verloop krijgen.
  • Deze behandeling van heupdysplasie is een van onze succesgegarandeerde operaties met uitstekende resultaten en verrichten we zeer veel, bij zowel bij opgroeiende honden met milde /ernstige HD, als ook oudere honden met reeds ernstige artrose. Technisch voor de hond niet ingrijpend, revalidatie zeer gemakkelijk. Mislukt nooit.
 • Bekkenkanteling
  Als standcorrectie middels voorgaande operatie niet haalbaar is. En liefst als het een eenzijdige heupdysplasie betreft. Het risico voor de hond, alsmede revalidatie, weegt hier een stuk zwaarder.
 • Heupkopresectie
  Is een goede oplossing bij een deformerende heupkop ten gevolge van Calve Leg Perthes syndroom. Goed uitvoerbaar bij tot middelgrote rassen.
 • Heupprothese
  Als de bovenstaande mogelijkheden niet de gewenste oplossing zouden bieden is dit een mogelijkheid.
Om een juiste behandeling te kiezen is een zeer correcte röntgenfoto van de heupen noodzakelijk. Zoals eerder vermeld, een foto in een niet verdoofde toestand, met goed ingedraaide heupkoppen en een kaarsrecht gepositioneerd bekken. Zie Röntgentechniek.
 
Een niet juiste fototechniek geeft aanleiding tot een verkeerde behandeling. Soms wordt ten onrechte een bekkenkanteling uitgevoerd, terwijl bij een juiste röntgentechniek zal blijken dat een goed bewegingsadvies met spierversterkers en mogelijk een kuur ontstekingsremmers voldoende is.

volgende volgende

Wilt u weten hoe we uw huisdier kunnen helpen?

Neem contact met ons op via onderstaande manieren

telefoonnummer +31 30 200 68 90 email kreupelheid@dijkshoorn.com verstuur formulier Verstuur formulier