Botkanker

BotkankerBij een oudere hond en te kreupele hond moet men onmiddellijk aan een maligniteit, een kwaadaardigheid denken.

Symptomen

 • Ernstig kreupel meestal met een te geringe aanleiding.
 • Te pijnlijke locatie
  Gemakkelijk te vinden bij het aftasten van het been (meestal de uiteinden van de grote botten).

Röntgendiagnostiek

De röntgenfoto toont een beeld van botverval (zwarting) en botnieuwvorming (wit). Hond bleek ook zeer slechte heupgewrichten te hebben, maar had daar geen noemenswaardige last van. Door verzwakking kan het been op die plaats ook breken of in elkaar zakken. 

Metastase

Metastase

Bij botkanker bestaat altijd de mogelijkheid van metastase in de longen. Röntgenonderzoek van  de thorax geeft uitsluitsel of er metastase aanwezig is. Verspreiding van kanker (witte vlekken) in de longen (zwart).

 

 

 

Behandeling Metastase

 • Amputatie van het been, met/zonder aanvullende chemotherapie.
  Uiteraard kan hiervoor alleen groen licht worden gegeven als de hond geen metastase in de longen heeft en de hond niet al te groot en zwaar is (tot middelgrote rassen als bijvoorbeeld een golden- of labrador retriever). Het voordeel van amputatie van het been is dat de patiënt direct pijnvrij is. De meeste eigenaren zien hier voor de operatie erg tegen op, maar zijn na afloop opgelucht. De hond kan zich op 3 benen erg goed redden en wanneer de beharing terug is valt het amper op dat de hond 1 been mist.

  Chemotherapie  Medicamenteuze behandeling
 • Chemotherapie
  Bestaat uit een aantal met zorg toegediende intraveneuze injecties met chemotherapeutica en daarnaast enkele kuren via de orale weg.
 • Medicamenteuze behandeling met ontstekingsremmers en pijnstillers.
  Is altijd zinvol en noodzakelijk wegens de ernst van de pijnlijkheid. Op grond hiervan wordt de dosering en aard van de medicijnen bepaald.

volgende volgende

Wilt u weten hoe we uw huisdier kunnen helpen?

Neem contact met ons op via onderstaande manieren

telefoonnummer +31 30 200 68 90 email kreupelheid@dijkshoorn.com verstuur formulier Verstuur formulier