Voetbalknie: kapotte Kruisband en meniscus

Bij een verkeerde beweging, bijvoorbeeld opspringen en op een been neerkomen (soms zelfs met een draaiende beweging), kan een hond een gil geven en plotseling kreupel zijn. Dit is een sterke aanwijzing voor een voorste kruisband-, en meniscusprobleem.
 
Symptomen
  • Hond loopt kreupel.
  • Kniegewricht is overvuld en verbreed.
  • Pijnlijk bij passieve beweging.
  • Positief schuiffenomeen (ten gevolge van een kapotte voorste kruisband).

Verschuiving van de botten van bovenbeen en onderbeen in  het kniegewricht wordt voorkomen door allerlei banden. Van alle banden in het kniegewricht is er één het meest kwetsbaar.

de voorste kruisbandDeze band heet "de voorste kruisband". Het gevolg van een kapotte voorste kruisband voor het kniegewricht wordt ook wel ‘voetbalknie’ genoemd.

Vooraanzicht knie:

1. voorste kruisband
2. achterste kruisband
3. mediale (binnenste) meniscus
4. laterale (buitenste) meniscus 

VoetbalknieGevolg

Door de kapotte kruisband wordt het gewricht instabiel en wordt de mediale meniscus kapot gedrukt.

Behandeling

  • Medicamenteus
    Een medicamenteuze behandeling (injectie met ontstekingsremmers evt. hyaluronzuur). Is de inwendig gekruiste band niet totaal gescheurd maar overrekt of gaat het om een partial rupture dan is het goed om te pogen herstel te verkrijgen door een intra-articulaire injectie met ontstekingsremmers. Mocht na drie weken blijken dat dit onvoldoende is dan moet de hond alsnog worden geopereerd. Daarnaast adviseren wij zoveel mogelijk rust en rechtlijnige beweging aan de lijn. Indien nodig vermindering van lichaamsgewicht en natuurlijk overgewicht voorkomen.
  • Operatie
    De operatie van de voorste kruisband/meniscus is een van onze succesvolle operatietechniekenEr zijn veel technieken voor deze knieaandoening mogelijk. Onze techniek bestaat uit het verwijderen van de kapotte onderdelen (de voorste kruisband en de meniscus) en het terugbrengen van de stabiliteit in de knie door gebruik te maken van eigen peesmateriaal (bindweefselrok van het gewrichtskapsel) gecombineerd met een speciale hechttechniek. 

Operatie van voorste kruisband

Het is zéér belangrijk dat de hond drie weken absolute rust krijgt waarna nog een periode van drie weken beweging aan de lijn wordt voorgeschreven.

volgende volgende

Wilt u weten hoe we uw huisdier kunnen helpen?

Neem contact met ons op via onderstaande manieren

telefoonnummer +31 30 200 68 90 email kreupelheid@dijkshoorn.com verstuur formulier Verstuur formulier