Enostosis, “groeipijn”

Een aandoening van het bot, veroorzaakt door de voeding met als gevolg kreupelheid in de groeifase bij middelgrote en grote rassen.

Enostosis, “groeipijn”Kreupelheid bij de lange honden van middel-, en grote rassen in de groeifase van vijf-vierentwintig maanden (ten onrechte ook wel groeipijn) veroorzaakt door voeding (kalk/energie). Wisselend kreupel meestal voorbenen, soms links dan weer rechts pijnlijk bij druk op de lange botten.

Oorzaak

Teveel kalk (en/of te weinig energie) in de voeding. Calciumgehalte moet liefst niet hoger zijn dan 0.8%-1.1% van de droge stof. Daarnaast moet de energetische waarde hoog zijn omdat de hond naast verbruiksenergie veel energie nodig heeft. Bij te weinig energie in de voeding zal de hond meer gaan eten, waardoor de hond relatief ook meer calcium binnen krijgt.

GOEDE VOEDING
De hoeveelheid kalk en energie in het voer is verantwoordelijk voor het ontstaan van groeipijn en het meerst onbegrepen onderdeel van een goede voeding.

Diagnose

Enostosis is een botontsteking in de lange botten, soms gepaard met beenvliesontsteking (periost) wat leidt tot wisselende kreupelheid en drukpijnlijkheid van de lange botten en een afwijkend röntgenbeeld.

Behandeling

  • Voedingswijziging
    Pup/junior brokken voor grote rassen, met minimaal gehalte aan kalk (<1%) en hoogenergetisch van samenstelling. Soms is het nuttig om het calciumgehalte in het lichaam versneld te verlagen door een derde deel van de hoeveelheid brokken gedurende drie weken te vervangen door puur vlees (vers/ingevroren runderhart zonder toevoegingen).
  • Medicamenteus
    Kreupelheid, veroorzaakt door de botontsteking, wegwerken met ontstekingsremmers/pijnstillers. Een aanvullende behandeling met spierversterkers en bewegingsvoorschrift. Aan de lijn lopen is zinvol om goede ontwikkeling te waarborgen en blessures de eerste tijd te voorkomen.

Prognose

Zeer goed.

 Enostosos is snel en in 100% van de gevallen te genezen.

volgende ENOSTOSIS GENEZEN

Wilt u weten hoe we uw huisdier kunnen helpen?

Neem contact met ons op via onderstaande manieren

telefoonnummer +31 30 200 68 90 email kreupelheid@dijkshoorn.com verstuur formulier Verstuur formulier